av Aristocrisis | november 19, 2010  

Surviving is surviving

Etter tre strabasiøse sesonger stanset kanadieren Les Strouds i 2008 innspillingen av TV-serien Survivorman. Nå om dagen finnes det mange flere slike serier, som Man vs. Wild, med den kanskje enda bedre kjente Bear Grylls i hovedrollen. Grunnen til at jeg vil nevne Survivorman her, er egentlig ganske tilfeldig; jeg så nylig en episode, og ble veldig fascinert.

For her er det mye morsomt! Kan være denne serien er laget for en annen seergruppe enn meg, men for tur- og fritidsvante nordmenn kan dette framstå som til tider latterlig. La meg bare si det med en gang – for Strouds er friluftsliv livsfarlig! Og alle typer vær, landskap, tider på døgnet inneholder fallgruber og skremmende vanskeligheter. (Selv om man bare skal være ute i en uke, og et enormt støtteapparat er bare en telefon og en helikoptertur unna).

 The survivor

The survivor

Er det kaldt – ja da kan man fryse ihjel. Hvis det er varmt, kan vi svette, og da er det store farer for hypotermi når det blir kaldt på kvelden. For mye sol er ikke bra, og regn er heller ikke bra, og mørket er fullt av smågnagere, og natten har sine egne utfordringer som krever en masse kritiske vurderinger. Naturen er et farlig, truende sted hvor man hele tiden må forsvare seg mot truende omgivelser – helt til helikopteret kommer. Les Stroud har likevel alltid tilfeldigvis med akkurat det han trenger for at det ikke skulle bli for vanskelig. Et gevær, dykkerutstyr og nødraketter gjør underverker, men hadde vel neppe vært for hånden i en reell krisesituasjon. Ellers viser han en sviktende talent for ting som å kjøre hunder, fange fisk eller drepe villdyr. Det er mulig at mange TV-seere ikke får med seg hvor lite naturvant han er. Les Strouds har uansett mange fans i mange land.

Kontrasten til egen norske naturprogrammer og opplevelser er ganske påfallende. Og ikke minst kontrasten i vanskelighetsgrad. Nylig hadde eksempelvis Lars Monsen med seg mange funksjonshemmede på lang tur i den villeste ødemark(litt verre, survivorman?). Han kunne man sikkert sendt ut i skauen med en kniv og et kilo smør, og ventet han tilbake i fin form to måneder senere. Tilbake i vår historie ligger det mange, langt mere spektakulære overlevelser, ikke minst husker vi Amundsen som frøs inne i årevis i isen og kom ut like hel. Mange andre kunne vært tatt med, Ingstad, Nansen, Heyerdahl.

Survivorman viser hvor fjern det går an å bli i forhold til naturen og hva den står for som tilfluktshavn og reservoar. Har det virkelig gått så langt. Seerne lever i en illusjon, som skal bygges opp som et trygt og sikkert revir overfor den ubeboelige og fiendtlige naturen i skogen og på fjellet. Survivorman kan være et ypperlig eksempel på den fullkomne post-virtuelle TV-serien, forstått slik at den villeder seerne på et plan, men likevel gir mening innenfor en ramme som serien selv definerer. Vi lever oss inn i en vanskelig, men kortvarig situasjon, og lengter likevel tilbake til den trygge hverdagen. Som underholdning er det morsomt, komplekst, og med situasjoner som kan fremkalle både latter og gråt.

“…you might say that it’s easier to survive on a tropical island than on the North Pole or in the desert, but surviving is surviving, no matter where you are”.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Comments are closed.

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00